Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Krótka historia mydła marsylskiego 0
Krótka historia mydła marsylskiego

Mydło marsylskie - historia

Francuska historia mydła marsylskiego sięga Starożytności. Już Galowie używali mydła, które było mieszanką popiołu i tłuszczu zwierzęcego do barwienia włosów na rudo. Ale tak naprawdę to Syryjczycy rozpoczeli produkcję roślinnej kostki - savon d'Alep (tzn. mydło z Aleppo, które jest produkowane z oliwy z oliwek i oleju laurowego), a pomysł bardzo szybko rozprzestrzenił się po Basenie Morza Śródziemnego dzięki wyprawom krzyżowym.

 

Pierwsza manufaktura mydła francuskiego i Ludwik XVI

Powstanie pierwszej francuskiej manufaktury sięga 1370 roku. W XVII wieku skład mydła jest nadzorowany osobiście przez Ludwika XVI, a w 1688 Colbert zastrzega nazwę savon de Marseille wyłącznie dla mydeł produkowanych na bazie oliwy z oliwek w regionie marsylskim. XIX wiek jest przełomowy - dzięki licznym światowym towarom, które są rozładowywane w porcie w Marsylii mydlarze odkrywają olej palmowy, kokosowy, arachidowy, sezamowy i na stałe wprowadzają te składniki do swych manufaktur. Jego produkcja przeżywa swoje apogeum w 1913 roku, wtedy to sięga aż 180 000 ton specyfiku.

 


Mydło marsylskie podbija świat

W latach '50 mydło marsylskie było odrobinę zapomniane za sprawą licznych detergentów, które podbijały światowe rynki. Dziś znów wraca do łask, gdyż w 72% składa się z naturalnych składników. Produkuje się je nie tylko na bazie oliwy z oliwek, ale także z dodatkiem oleju palmowego, rzepakowego i arganowego. Nie zawiera środków konserwujących, sztucznych barwników, substancji zapachowych czy składników pochodzenia zwierzęcego. Zawarte w nim oleje roślinne ulegają biodegradacji, zatem jest naturalne i ekologiczne. Posiada liczne zastosowanie nie tylko w kosmetyce.

mydło marsylskie
Produkcja samego mydła marsylskiego jest prawdziwą alchemią i składa się z wielu etapów - powstaje ono w reakcji ogrzania naturalnych olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej palmowy, olej arganowy itp.) ze stężonym ługiem potasowym w specjalnym kotle zwanym chaudron. Powstałą masę łączy się z solą morską, następnie podgrzewa, by odparować całą sól. Przez 3-4 kolejne dni ogrzewa się masę w kotle. W następnych etapach mydło jest m.in. filtrowane, suszone, rozcinane na kostki i jeszcze raz suszone przez 14 dni. Na ostatecznym produkcie odciskane jest logo i informacja o tym, że produkt składa się w 72% z olejów roślinnych.

 

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą naszych mydeł marsylskich!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl