Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Lawenda z Prowansji - na czym polega jej fenomen? 0
Lawenda z Prowansji - na czym polega jej fenomen?

Wybierając się w podróż do Prowansji trzeba być przygotowanym na to, że lawenda jest wszędzie :) Od kuszących swym fioletem słynnych lawendowych pól po urokliwe sklepiki oferujące pachnące wyroby takie jak bukiety lawendy, olejki eteryczne, mydła, czy woreczki zapachowe. Nic dziwnego więc, że lawenda jest nie tylko symbolem Prowansji, ale również stała się swoistą l'art de vivre jak mawiają Francuzi - sztuką życia i sposobem na nie.

Lawenda, dzięki swojej uniwersalności w zastosowaniu, jest swojego rodzaju fenomenem. Nie tylko ozdabia nasze ogrody i balkony, ale posiada również cenne walory aromaterapeutyczne, pielęgnacyjne i dekoracyjne. Jest również przydatnym dodatkiem ułatwiającym codzienne obowiązki domowe.

Pola lawendowe - gdzie ich szukać?

Lawenda porasta południową Francję. La route de la Lavande, czyli lawendowy szlak ciągnie się od Nicei poprzez Drôme Provençal po Górną Prowansję (Haute Provence). Ale to właśnie w Luberon znajdują się najpiękniejsze lawendowe zakamarki i miasteczka Prowansji: abbaye de Sénanque (patrz: zdjęcie w nagłówku), Rousillon, Gordes, Carpentras. Wszystkie atrakcje turystyczne można zwierdzać na wiele sposobów - samochodem, rowerem lub też poprzez zorganizowaną wycieczkę. Okres kwitnienia lawendy przypada na koniec czerwca i trwa nawet do końca sierpnia. Jest więc to najlepszy czas, by wybrać się w podróż do tej wspaniałej fioletowej pachnącej krainy.

Lawenda i jej odmiany

Lawenda posiada wiele odmian, które charakteryzują się różnorodnymi cechami. I tak rozróżniamy:

  • Lawenda prawdziwa (Lavande fine), która wyrasta zazwyczaj na wysokości 700-800m n.p.m. To gatunek odporny na górskie zmiany klimatyczne suchej Prowansji. Jest uprawiany przede wszystkim w celu pozyskania olejku eterycznego (hektar lawendy daje 15-20kg olejku eterycznego). Jej zapach jest świeży, żywy i bardzo doceniany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Po wysuszeniu kwiaty są nadal fioletowe. Bardzo dobrze wygląda w bukietach. Najpopularniejsze odmiany: Lavendula Angustifolia, Lavendula Officinalis

 

  • Lawandyna (Lavandin) - odmiana bardziej rozłożysta i szybciej rozrastająca się. Odmiany te są hybrydami. Porastają głównie niziny do 600 m n.p.m i stanowią 90% wszystkich upraw, gdyż są mniej wymagające. Lawandyna skierowana jest w większości do przemysłu kosmetycznego: do wyrobu mydeł i płynów do prania. Lavandin posiadają ostrzejszy i intensywniejszy zapach, a po wysuszeniu kwiaty bledną i są bardziej niebieskie niż fioletowe. Hektar tej odmiany daje aż od 60 do 150 kg olejku eterycznego, gdyż posiada bogatszy kwiatostan. Gdy przeglądacie wszystkie piękne zdjęcia pół lawendowych w internecie, jest to w większości właśnie lavandin. Odmiany: Lavendula intermedia lub hybrida.

LavandeLavande

Lavandin

Lawenda - pochodzenie oraz przemysł perfumeryjny

Francuskie słówko lavande pochodzi od łacińskiego wyrażenia lavandaria, które oznacza pranie. Pochodzenie to wskazuje pierwsze przeznaczenie lawendy, która perfumowała swym zapachem świeże pranie. Tak jest do dziś, gdyż woreczki lawendowe wkładane są do szaf, by odświeżyć ubrania.

Już od Starożytności cywilizacja gracka oraz romańska przywoływała lawendę. Tak samo było w Średniowieczu, kiedy to roślina była wykorzystywana głownie w celach medycznych. Jednak to w XX wieku w Grasse odbywa się prawdziwa rewolucja. Mechanizacja rolnictwa wpływa na rozpropagowanie i intensyfikację jej uprawy. Wtedy to całe rodziny żyją tylko z uprawy lawendy.

To przemysł perfumeryjny XX w. w większości rozpropagował lawendę i olejek eteryczny, który posiada długotrwały i wyraźny zapach. Tym samym olejek eteryczny lawendowy wykorzystywany jest następująco:

  • perfumy, wody kolońskie (nuta serca)
  • mydła marsylskie
  • naturalne środki czystości
  • dodatek do kąpieli
  • woreczki zapachowe do szaf i pomieszczeń

Polecamy: Mydła marsylskie lawendowe

Woda toaletowa Lawenda Le Chatelard 1802

Skład chemiczny oraz zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce

Lawendowy olejek eteryczny to substancja bardzo złożona chemicznie. Posiada naturalne substancje zapachowe takie jak: octan linalilu, linalol, geraniol, kumaryny, czy też eukaliptol (cineol), które odpowiadają za jej odświeżający zapach. Lawenda jest szeroko znana ze swoich właściwości aromaterapeutycznych:

  • działa antyseptycznie i odkażająco
  • relaksuje, koi nerwy,
  • pomocna przy stresach, lękach, bezsenności
  • udrażnia drogi oddechowe, pomocna przy katarze, przeziębieniu,
  • jest antybakteryjna
  • koi miejsca ugryzione przez owady
  • łagodzi bóle migrenowe
  • koi zmiany skórne tj. egzemy lub atopowe zapalenie skóry

Polecamy: Olejek eteryczny Lavandin Le Chatelard 1802

Olejek eteryczny Lavande Le Chatelard 1802

Zastosowanie lawendy w kuchni

Suszone kwiaty lawendy bardzo często używane są do celów kulinarnych. Ich aromat uwolniony w mleku i śmietanie posłuży do przygotowania lodów czy też deseru panna cotta. A niektórych krajach Magrebu suszona lawenda wykorzystywana jest do dań typu kuskus. W Esteron, niedaleko Nicei, mieszkańcy z jej gałązek wyrabiają nalewkę o działaniu antyseptycznym, uspokajającym i ułatwiającym trawienie. Herbatka z suszoną lawendą wypita przed snem poprawi jakość snu. Susz lawendowy jest też świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i brioszek.

Polecamy: Lawenda spożywcza 60g Le Chatelard 1802

Zastosowanie lawendy w gospodarstwie domowym

  • perfumowanie ubrań, pościeli
  • woreczki zapachowe
  • dodatek do płynu do płukania
  • dodatek do naturalnych środków czystości
  • płatki mydlane lawendowe

Polecamy:

Woreczki lawendowe do szaf i pomieszczeń

Płatki mydlane do prania

 

(Artykuł został przygotowany na podstawie informacji zaczerpniętych z portalu http://www.moveyouralps.com/fr/routes-de-la-lavande)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl